Archive for Eylül 2014

İnsan Kaynakları Yönetimi

İnsan Kaynakları Yönetimi 

Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber kimi meslekler önemini kaybetti kimi meslekler ise daha da fazla önem kazandı ve kimi yeni meslekler doğdu. Bu noktada kurumların en çok önem verdikleri noktalardan birisi de işi en iyi yapabilecek elemanı bulup işi ona vermek. Bu noktada hem çalışanın beklentilerini karşılamak hem de işverenin beklentilerini ayakta tutmak için gerekli desteği sağlayacak departman İnsan kaynaklarıdır.

İnsan Kaynakları yönetimi kendi içersinde belirli terimler barındırır, aslında insan kaynakları yönetimi bahsedeceğimiz terimlerin üzerine kurulmuş desek pek de abartmış olmayız. Yenilik İK yönetiminde üzerinde ısrarla durulması gereken noktalardan sadece birtanesidir. Gelişen piyasalarda yeni ürünlerin kendisinden bir öncekini unuttuması, yeniliğin önemini adeta perçinlemiştir. Telefon Örneğini ele alarak ilerlememiz bu aşamada bizler için yeterli olacaktır. Yaklaşık 50 sene önce her evde bir telefon olmadığını biliyordunuz değil mi ? Telefon hizmetinin de seçim zamanlarında elektrik, su ve yol gibi bir vaad olarak seçmenlerin önüne sunulduğunun farkındasınızdır elbette. Birkaç yıl sonra ahizeli telefonlar yaygınlaşmaya başladı, daha sonra ise her evde bir telefon bulunur hale geldi. İlerleyen süreçlerde ise telefon evlerden çıkarak ceplerimize girmeye başladı cep telefonu olara. En son olarak akıllı telefonlar çıktı karşımıza. Yaşanan bu süreç şirketlerin yenilik politkaları ile beraber harmanlanmıştır. Eğer bugün Apple ve Samsung firmaları yeniliğe gerekli önemi vermeyip modellerini geliştmezlerse 10 yıl sonra yerlerine bir başka yenilikçi firmanın geleceği keisndir.Aynı şekilde sadece 12 yıldır hayatımızda yer tutan ama çok büyük bir öneme sahip olan google yenilik çalışmalarını aksatırsa, yerini Yandex'in alabileceğini söylemek şaşırtıcı olmaz. Daha fazla örnek isteyenler Adidas-Nike örneğini okuyabilirler.




Nufüs yapısı dünya genelinde büyük çaplı sıkıntılardan birisidir. Kimi ülkelerde nüfus yoğunluğun sadece bir bölge toplanması (metropolization), kimi ülkelerde nüfusun oldukça yaşlanması, kimi ülkelerde doğurganlığın azalması vb. gibi noktalar kurumların faaliyetlerini ve performanslarını etkilemişlerdir. İnsan kaynakları yönetiminin personel seçiminde ve mevcut personelin yönetiminde nüfus yapısı her zaman önemli bir yer kaplamıştır.





Küreselleşmeyle beraber bilgi artık tek bir noktadan değil her bir noktadan her bir noktaya yayılmaya ve paylaşılmaya başlandı. Daha önceleri insanlar sadece gazete, dergi ve televizyonlarla bilgi paylaşımı etkileşimine giriyorlardı. Günümüzde ise internet sayfaları üzerinde herkes kendisine ait bir blog sayfası oluşturarak orada isteği bilgiyi isteiği kişilerle paylaşabiliyor. Daha önce kullandığımız tek bir kişinin yapmış olduğunu HTML kodlu internet sayfalarından , isteyen herkesin bilgi kaydı girebileceği thumblr, vikipedi, blogger, facebook, twitter gibi çeşitli sitelerle karşılaştık. Bu da etkileşim daha fazla olmasına ve bilginin hızlı bir şekilde yayılmasına sebep oldu.




Değer ve yargıların değişmesi ise küreselleşmeyle aynı çizgide ilerlemiş, sabit kalmamış, belki de tanınmaz hale gelmiş yüzlerdendir. Dünya artık küçük bir şehir ve bu şehirde herkes birbiriyle daha hızlı bir şekilde iletişime geçip bilgiye daha hızlı sahip oluyor. Henüz 100 sene öncesinde kadınlara seçme ve seçilme hakkın verilmemesinden, kadınların devlet başkanlığı yaptığı döneme çok hızlı bir şekilde geçiş yaptık. Kadın denilince akla gelen temizlik, yemek, ev bakımı ve çoçuk bakımı imgeleri yerini bir birey olan kadına bıraktı. Kadının toplumdaki rolü değişti ve değişmeye devam ediyor. Değişen bu değerlerle kadınlar kurumlarda önemli bir çalışan gücü oluşturmaktadır.




Sonuç olarak İK yönetimi içersinde Ücret-yan haklar, personel alımı, Yetenek yönetimi, lider yetiştirme gibi kurumların mevcut ve gelecekteki pozisyonlarını direkt olarak etkileyecek bir çok konu üzerinde yapılan çalışmalardır ve bunların uygulanmasıdır.


 * Derslerini kaynak olarak olarak aldığım Prof. Dr. Armin Trost'a teşekkürler.
   http://www.armintrost.de/about-me.html

Ben de yazar olmak istiyorum!

Eger sizler de blogumuzda yazar olmak ve İK Yönetimi hakkında yazılar yazmak istiyorsanız, yazdığınız yazıları ve mahlasınızı kocaoglubaris@hotmail.com adresine e-mail gönderin. Yayınlayalım.

- Copyright © Tek sermayemiz, kendimiz - - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -